30 de octubre de 2009

Si la cosa funciona




Woody Allen és un dels cineastes vius que segueixo fidelment, encara que algunes vegades el nivell de la seva obra sigui discutible. Amb aquesta pel·lícula torna al seu estimat Nova York, i torna amb un personatge misantrop, malhumorat i suïcida. Qualsevol que segueixi l’obra d’Allen, per poc que sigui, veurà de seguida les semblances amb Manhattan (1979), la considerada gran obra mestre del director. No és casualitat, ja que el guió de Si la cosa funciona el va escriure al 1976 i això es nota.

No només l’entorn del protagonista sembla tret de la màquina del temps, l’estil de comèdia refinada d’Allen també està envellint, de fet, nosaltres també estem envellint. El món s’ha tornat més fosc i el cinisme regna a les grans ciutats, les esperances i les il·lusions de canviar el món als anys setanta pràcticament han desaparegut. Però, per sort, Allen ho sap i no ens enganya. Lo que ens presenta és una comèdia lleugera, d’aspecte quasi teatral, amb les pinzellades justes de profunditat per no caure en la cursileria.

Es clar que, si es compara amb les millors obres del director, aquest últim film no és cap meravella. Peró si la valorem en relació a la resta de estúpides comèdies romàntiques, tant de Hollywood com d’Espanya, que inunden les sales, el nou film d’Allen destaca de manera notable. Les mancances de l’obra no eclipsen en absolut les bondats, que son moltes i molt reconfortants.



En quant als actors, per una part tenim a Larry David, co-creador i guionista de la famosa serie de televisió Seinfeld, i protagonista de l'extravagant serie Curb your enthusiasm, on s’interpreta a si mateix. Tot un personatge en sí mateix que encaixa a la perfecció en el film amb una actuació sorprenent tot i que no sigui actor professional. Per una altre part tenim a Evan Rachel Wood que va fer-se famosa per interpretar una preadolescent rebel a Thirteen i que encarna a la perfecció l'antítesi del protagonista. Si sumem a tota la resta d’actors, grans professionals amb experiència, que adopten el to adequat sense dificultats, tenim una comèdia rodona.

Fitxa a FilmAffinity

0 comentarios:

Publicar un comentario